dijous, 16 de maig del 2013

Aigua al riu!

Al final d’aquests dos darrers dies de pluja el pluviòmetre del mas ens assenyala que han caigut 22 litres per m². Però més amunt, a l’alçada del poble de La Riba, ens assabentem per l’home del temps que n’han estat més de 100. Això vol dir que el Francolí pot baixar a l’ample i, com que som uns culs inquiets, hem decidit  seguir el camí del Molí i cap al riu s’ha dit.


Abans d’arribar ja escoltem el brogit de l’aigua topant contra les platjoles de còdols i, com ens temíem, el camí que segueix a tocar mateix de la riba el trobem tot entollat. No volem tirar enrera, així què, ens enfanguem una mica, travessem el canyissar... i arribem a la vora del riu. Què bonic és veure tanta aigua baixant amb força. Llàstima que estigui enterbolida per la terra i el fang que arrossega. 


Després d’observar el vol i escoltar el xiscles aguts d’una parella de cames-llargues que nien en aquest indret, continuem aigües amunt fins arribar a les edificacions mig enderrocades del que va ser el Molí de la Masó, les quals es troben una mica enlairades a l’altra banda de riu.


De l’antic molí de la Masó, també anomenat com a molí de la Selva, sabem que va ser un molí fariner que posteriorment va tenir una activitat tèxtil. Era un dels diversos molins de la Casa del Rourell documentats en època templera que fou construït, segons els documents, durant la segona meitat del segle XII.


L’actual edifici, les ruïnes del qual assenyalen la seva grandiositat, té l’aspecte d’un mas, que és el que efectivament va ser després d’una gran ampliació produïda en el segles XVII o XVIII. Als baixos, però, hi ha les construccions medievals del molí formades per dues sales on es veu la volta de canó apuntada i tres arcs transversals obrats amb dovelles ben tallades. 


Quanta història concentrada en aquest petit racó de món! Per cert, sabeu qui ha estat el més valent i s’ha volgut remullar abans de tornar cap al mas? No hem estat cap de nosaltres, sinó el Dic que, valent i amb força, ha volgut travessar el riu només per fer volar un estol de tudons!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada