diumenge, 16 de juny de 2013

De la incubadora al corral (I)

Durant aquesta darrera setmana la incubadora del mas ha funcionat a ple rendiment i els ous han anat esclatant sense descans. Els resultats han estat òptims i ara ja comencem a tenir un bon grapat de varietats de galls i gallines. Aquí teniu un bon exemple dels pollets de les diferents races que ja corren pel corral.

.- Appenzeller.

Originària de la regió d’Appenzell a Suïssa, va sorgir a partir del creuament d’antigues gallines monyudes. De mida mitjana, amb el pit ample i prominent, disposa d’un plomatge atapeït i cenyit al cos amb una cua ben poblada en forma de vano alçat. Té el bec molt fort i el cap està guarnit per una cresta formada per dues petites banyes i un capell que mira endavant.


En els seus orígens, aquestes aus estaven molt ben adaptades a la vida a muntanya, eren excel·lents trepadores i els hi agradava dormir dalt dels arbres. Dins de la mateixa família podem trobar-ne en diverses varietats de color: platejada o daurada amb lluentons negres, negra i blava.

 .- Sebright platejada.

 La gallina Sebright és una raça europea originària d’Anglaterra que va ser creada a principis del segle XIX per Sir John Sebright, polític i innovador agrícola. Té el cos arrodonit amb plomes amples i curtes en forma d’ametlla molt cenyides al cos. Una de les seves característiques més cridaneres és que cadascuna de les plomes estan delimitades per un fi ribet de color negre.


Es caracteritza per ser una au petita, molt vivaç i nerviosa, de caminar feréstec i altiva presència. Les varietats de color van del platejat al daurat passant pel llimona sense perdre el ribetejat negre de les plomes.

 .- Yokohama.

Originària del Japó, va sorgir de l’encreuament entre les races Shamo i Fènix. Normalment és de talla mitjana amb plomes llargues i abundants on destaca la cua allargassada i profusament emplomallada. De temperament agradable, la seva silueta inclinada s’assembla més a la d’un faisà que no pas a la d’una gallina.


Hi ha qui diu que és una au totalment de guarniment  ja que no pon molts ous. No obstant això, és una excel·lent incubadora i criadora, sobretot de faisans, ja que pot cobrir d’una vegada de 20 a 24 ous. Una de les seves varietats de color és l’anomenada de cadira vermella que és com la que a nosaltres ens ha nascut.

.- Brahma.

El seu origen l’hem d’anar a buscar a l’Índia tot i que va ser creada als Estats Units a partir de gallines Cochin i Combatent Malai. Es va començar a importar a Europa cap a l’any 1850 i avui és una de las més grans races que es troben als nostres galliners.


El seu volum massiu dóna una impressió de força caracteritzada per la seva forma amplia, profunda i emplomallada fins als tarsos. El cos és carnós i voluminós, amb un pit molt ample i un cap petit amb una cresta igualment petita i el bec en forma de pèsol. Tot i el seu aspecte, la Brahma es caracteritza per un comportament molt tranquil.


La gama de varietats de color que pot tenir és força gran i va del blanc tacat de negre o blau fins al negre, passant pel terrós. El fet del creuament  amb el Combatent Malai ha fet que el seu cap tingui molta semblança al d’una au rapinyaire. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada